Aktuellt

Aktuellt

MO(R)D

Premiär 8 mars kl 19:00 // Plats: Gullbergsbrohemmet.

 

 

MO(R)D är ett koreografiskt verk där publiken konfronteras med den mest förbjudna tanken – att döda i kärlekens namn.

 

Premiär 8:e mars 2018 i Spinnhuset / Kvinnofängelset Gullbergsbrohemmet.

 

Spelas 8:e-11:e Mars. Boka dina biljetter här>

 

 

TERROR

Premiär 16 februari kl 19:00 // Plats: Göteborgs Dramatiska Teater.

 

Succéföreställningen TERROR av Ferdinand von Schirach har äntligen Sverigepremiär 16 februari 2018 på Göteborgs Dramatiska Teater!

 

Terror är ett rättegångsdrama i spåren av ett terrordåd där publiken friar eller fäller.

 

Vi får se en rättegång mot stridspiloten Lars Koch, som står åtalad för mord på 164 passagerare i det flygplan han skjutit ner. Ett kapat plan, på väg mot en fullsatt fotbollsstadion där det kunde ha orsakat tiotusentals människors liv. Är det rätt att väga människoliv mot varandra? Vad händer med de demokratiska rättsprinciperna då den personliga moralen plötsligt inte tycks stämma med lagarna?

 

TERROR speas 16 februari - 8 april. Boka dina biljetter här>

 

ONYX KULTURPRODUKTION I NEW YORK

ONYX kulturproduktion har fått stöd från Kulturrådet att som svensk kulturexport vara på plats i New York på den stora APAP Conference NYC, en av de största scenkonstplattformarna idag, samt på Coil och AMERICAN REALNESS festivalen. Sabina Antonsson från ONYX befinner sig på plats.

 

Vi har också glädjen att representera vår artist Benedikte Esperi under hennes besök i New York och vid hennes presentation på Movement Research tillsammans med Fanny Kivimäki.

 

Läs mer om presentationen på movment reserach här>

 

 

Fotograf: AnnaCarina Isaksson

Tribute to My Teenage Self av Nilla Björkman Dansproduktion

6 april kl 19:00. 7 & 8 april kl 18:00 // Plats: Atalante. Övre Husargatan 1, Göteborg.

Tribute to My Teenage Self är ett fysiskt gestaltande av viljan att återskapa minnen som inte längre går att återskapa. Om att tillåta sig själv drömma eller att inte kunna släppa taget. Brytpunkter och händelser som ställer livet på sin spets och leder oss till att minnas stunder som blir ovärderliga och definierar vår bild av oss själva. Vilka minnen och drömmar dröjer sig kvar och när ska vi lämna dem? Vilka minnen kan vi återskapa?Detta är ett kollage om värdefulla minnen, trauma och tragik, och en fartfylld hyllning till tonårens naivitet.

 

I Tribute to My Teenage Self utforskar Nilla Björkman tillsammans med dansarna hur energi och hur brytpunkter kan gestaltas på olika sätt med utgångspunkt i den moderna och samtida dansen. Med hjälp av ensemblen kommer deras personliga erfarenheter speglas med flera olika sceniska uttryck. Vi bär alla en ryggsäck, här finns erfarenheter och händelser och likt fotografier ligger de, huller om buller i säcken. Vi kan välja vilka fotografier vi plockar fram och vilka vi gräver djupt ner. Ibland slår insikten till som en käftsmäll i ansiktet. Vissa fotografier går inte att återskapa. Ansikten suddas ut från pappret och det enda som återstår är minnen. Vilka minnen vill du dyka tillbaka till?

 

För med information och biljetter>

Vi är glada över att äntligen få dela den positiva nyheten att Kentaur fortbildningsprojekt har beviljats projektstöd av Svenska Postkodstiftelsen!

 

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs Dramatiska Teater, Svenska Postkodstiftelsen och ONYX kulturproduktion. Projektet pågår från december 2017 till juni 2019.

 

” Sexuella övergrepp och kränkningar är en brännande fråga och tack vare #metoo så har vidden av problemet synliggjorts. Vi på Postkodstiftelsen är stolta över att stötta Göteborgs Dramatiska Teaters projekt med föreställningen Kentaur. Med teater som medel så kan samtal kring dessa frågor möjliggöras samt även diskussioner hur man kan arbeta preventivt”

Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

 

För mer information>

KENTAUR av GÖTEBORGS DRAMATISKA TEATER

 

KOREOARTscape

30 november kl 19:00 på Gösta Rahms Gatan.

Presentation av verken med Benedikte Esperi samt visning av de filmer som ingår i KOREOARTscape. Mingel och lättare tilltugg.

 

Varma kläder rekomenderas då det är ett utomhusevent.

 

Varrmt välkomna!!!!

 

Länk till facebook event>

 

 

KOREOARTscape

Visas på olika platser runt om i Göteborg 20/11 - 27/12 2017.

KOREOARTscape är åtta konstfilmer av och med Benedikte Esperi som visas i offentliga miljöer 30:e nov – 27:e dec 2017. Titeln syftar på de svenska och engelska begreppen Koreografi–Art–Cityscape. Varje film är unik för platserna och har ingen inbördes ordning eller linjär berättelse. Esperi tolkar med sitt konstnärskap platsens historia och lyfter specifikt frågan om vilken kropp och konstform som får ta plats i offentliga rummet @koreoartscape

 

Facebook event>

 

Länk till interaktiv karta>

MONDAYS BEFORE THE MUSEUM

13 oktober kl 19:00 // Plats: Göteborgs stadsmuseum

Programpunkt under Kulturnatta Göteborg vid Göteborgs Stadsmuseum.

 

Under våren 2017 har koreograferna Ami Skånberg Dahlstedt och Benedikte Esperi mötts måndagar på Götaplatsen när museet och kringliggande institutioner har stängt. Där har de rört sig med fokus på kvinna, kropp och makt i ett fastlagt göteborgskt rum med syfte att förändra platsen, samt synliggöra konstformerna dans och koreografi. Under Kulturnatta kommer de flytta aktionen till Stadsmuseet för att med samma metoder utforska det fysiska rummet.

 

För mer information>

TERROR: READING OCH BILJETTSLÄPP

13 oktober kl 19:00 / Plats: Göteborgs Dramatiska Teater, Stigbergsliden 5.

Göteborgs Dramatisk Teater kommer att läsa upp smakprov från vårens produktionr, "Terror" av Ferdinand von Schirach. I samband med detta släpps också biljetterna som går att köpa till rabatterat pris på plats.

 

I pjäsen iscensätts en rättegång mot den stridspilot som skjutit ner ett kapat passagerarflygplan för att förhindra en potentiell terrorkatastrof med långt värre följder.

 

"Terror" hade urpremiär 2015 och har sedan dess spelat över hela världen, men framförallt i Tyskland, där den blivit mycket omtalad. Göteborgs Dramatiska Teater är den första scen i Sverige som tar upp den.

 

För mer information>

VORTEX av NON-TOPIA

4 oktober - 6 oktober kl: 19:00 // Plats: 3:e Våningen i Göteborg

Fotograf: AnnaCarin Isaksson

"We have the intention to create a multitude of expressions that comes together as one complex body beyond identity through cultural origin"

 

Koncept

En idé om ett kretslopp – där ett sökande efter identitet och gemenskap – utvecklades till ett koncept att utforska och arbeta med under titeln Non-Topia.

 

VORTEX är ett koreografi- & musikverk för 3 kroppar som arbetar med komposition utifrån både fria och strikt reglerade tidslinjer; en ny sorts orbit i vårt gemensamma universum. Solon, duetter och trios flätas samman i symbios med ljudkompositioner, alla unika för varje tillfälle. Mångfald blir symbolen för verkets identitet.Foto AnnaCarin Isaksson

 

Till biljettbokning>

KRIGET HAR INGET KVINNLIGT ANSIKTE

21 september - 6 oktober // Plats: Göteborgs Dramatiska Teater

NYPREMIÄR av vårens publiksuccé!Vad lär vi av krigens vittnen? Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksejevitjs skakande reportageroman sätts upp i bearbetning av Malin Lindroth.

 

De var piloter, stridsvagnsförare, spanare och prickskyttar – kvinnorna som stred i Röda armén, sida vid sida med männen. De var också sjukvårdarna som bar de sårade ut ur stridszonen. Men till skillnad från männen betraktades de efter kriget inte som hjältar, utan bemöttes med misstänksamhet och inte sällan med förakt. Så de teg. Tills Svetlana Aleksijevitj fyrtio år senare började söka upp dem på fabrikerna och i hemmen och bad dem berätta sin historia. Göteborgs Dramatiska Teater har bearbetat texten för scenen och kommer nu som första teater I Sverige sätta upp den som pjäs. Länk till Biljettbokning>

 

(Föreställningens produceras inte av ONYX.

Producent: Robin Pohlstrand Björkman Göteborgs Dramatiska Teater).

Fotograf: Erik Bergstrand

OM FRIHET på No Fringe Festival Bergen

11 september kl 18:00 // Plats: Kong Christian Frederiks plass 4, 5006 Bergen

Vad är frihet? Är Anarki som artefakt en förutsättning för konstnärlig frihet?

 

Begränsas vi fortfarande av uppfattningar om hur scenkonst skall framställas och av vem? Hur fri är den fria konsten och dess utövare? Här problematiseras frihetsbegreppet fram och tillbaka mellan Benedikte, publiken, visuella arkiv och ett landskap av röster från olika delar av världen. De ger alla sin tolkning av begreppet frihet. När den traditionella framställningen av scenisk dans bryts, är det fortfarande ett dansverk?Benedikte Esperi utmanar och uppmanar till nya strukturer inom scenkonsten genom att konstant utforska nya metoder att iscensätta sina konstnärliga visioner och intentioner.

 

Till biljettbokning>

Busningstid på Frölunda Kulturhus!

25 augusti // klockan 17:00. Plats: Frölunda Kulturhus, stora salen.

"En resa där barnen tar med sina föräldrar till drömmarnas och nyfikenhetens värld."

 

Föreställningen påminner alla vuxna och barn om att stänga ner skärmen, lägga undan tidningen och ge sig hän tillsammans mot en plats där de möts på riktigt. I föreställningen ingår flera olika cirkustekniker men framförallt alla möjliga, och omöjliga, konster i luften. Alla som är barn eller har varit det kommer att känna igen sig. Längd 40 minuter.

 

Biljetter finns tillgängliga för uthämtning i Frölunda Kulturhus biljettkassa från den 21 augusti under ordinarie öppettider. Biljetterna är kostnadsfria.

OM FRIHET

7 september // klockan 19:00. Plats: Valhallavägen 189, 115 53 Stockholm

FRINGE festival 2017 Stockholm

 

OM FRIHET / ABOUT FREEDOM is an intimate immersive performance with the intention to grasp how "freedom" is perceived and performed with and by Benedikte Esperi at STDH (Studio 02)

 

Stockholm Fringe>

 

För mer information>

 

Fotograf: Erik Bergstrand

SKÄRMSYSTRAR

Urpremiär 5 september // klockan 18:00. Plats: KulturATOM. Angered Centrum

Skärmsystrar, en dansförställning som tar upp historier om hur vi blandar ihop andras lycka med vår egen otillräcklighet. Historier om hur dåligt vi värdesätter oss själva och andra, och tappar förmågan att definiera vårt jag och känslan för att välja rätt. Hur påverkar stress i olika former oss, och vart kommer den ifrån? Sociala medier, skola och relationer- Känner du pressen? Detta är en fysisk skildring med historier tagna från verkligheten -Från orten i Lövgärdet till Johanneberg i Göteborgs innerstad. Likheter och olikheter, oss människor emellan. Tid för reflektion, för vuxna såväl som ungdomar.

Längd 30 minuter.

 

Biljett kan i mån av plats bokas via mail till nillabjorkman@gmail.com

 

Fotograf: Björn Lindberg

KENTAUR

Kentaur av Göteborgs Dramatiska Teater har blivit korad till månadens föreställning av Kultur i Väst!

Motiveringen lyder:

Kentaur är en fängslande föreställning där det uppstår ett nära och intimt möte mellan skådespelare och publik. Den berör och tar upp ämnet på ett verklighetstroget sätt. Föreställningen ger ett mycket bra underlag för fortsatta samtal med elever.

 

I samband med detta intervjuades även Hanna Ullerstam som spelar Jossan

i föreställningen.

 

Kentaur är tillgänlig för turné hela 2017-2018. Kontakta oss på alexandra@onyxkulturproduktion.se för mer information.

 

Läs hela intervjun på KiV>

SISTA MINUTEN RESA

& WORKSHOP MED CIRKUS UNIK

Datum: 6 juni // Tid: 14:45-15:00.

Workshoppen börjar klockan 15:30.

Plats: Hammarkulletorget, Göteborg.

Sista minuten resa

En kvinna ger sig plötsligt ut på en resa men blir överraskad när hon träffar piloten som ska ta henne med på äventyret. Publiken bjuds på en rolig och poetisk resa. Artisterna uppträder i rep och ring högt upp i luften.

 

Efter föreställningen ges en nycirkus-workhop. Hela eventet är kostnadsfritt.

 

Mer info samt framtida arrangemang finner ni på cirkusunik.se

Allez-hop!

.

Cirkus på torget ges i samarbete med Kulturförvaltningen - Sommarunderhållningen.

THE TINY FESTIVAL 2017

Datum: 3 juni // Tid: 17:00-23:00.

Plats: Teater Trixter. Andrégatan 13, Göteborg.

Welcome to The TINY Festival of Contemporary Performative Arts 2017 at Teater Trixter.

Performance, music, noise, live-art, choreography and videoart; a collection of Gothenburg finest artists working with time-based and physical material.

Performance, live-art, musik. koreografi och videoverk; en rakning av Göteborgs finaste konstnärer som arbetar med tidsbaserade och fysiska material!

 

Entré: 80:-

Bar finns.

VÄLKOMNA!

Cia Runesson, Annikki Wahlöö & Benedikte Esperi

 

Mer information om eventet>

KONTAKT

 

info@onyxkulturproduktion.se

telefon +46(0)766 50 13 20

ÖPPETTIDER

 

Vardagar 9:00-16:00

 

 

FÖLJ OSS

facebook

© Copyright. All Rights Reserved.